DOLAR

32,3283$% 0.21

EURO

35,0048% -0.41

STERLİN

40,8747£% -0.4

GRAM ALTIN

2.308,79%1,39

ÇEYREK ALTIN

3.972,00%0,17

BİTCOİN

2286705฿%3.10181

a

ERKEKLERDE FSH DÜZEYLERİ DOĞURGANLIĞI NASIL ETKİLER?

Yetişkin erkeklerde normal folikül uyarıcı hormon (FSH) düzeyleri tipik olarak 1,5 ile 12,4 mIU/mL arasında değişmektedir. Bir erkekte yüksek FSH seviyesi, testislerin düzgün çalışmadığı anlamına gelebilir. Öte yandan düşük FSH seviyeleri ise beyindeki hipofiz beziyle ilgili sorunları veya beynin cinsellik veya üreme hormonlarını üretme yeteneğini baskılayan ilaçların kullanımına işaret edebilmektedir.

Üroloji ve Androloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Karataş, folikül uyarıcı hormon olarak da bilinen FSH nedir, düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.

FSH nedir?

Folikül uyarıcı hormon olarak da bilinen FSH, gonadotropin hormonlarından biridir. Erkeklerde testis fonksiyonlarını düzenlemekle görevli olan bu hormonlar, hipofiz bezi tarafından kan dolaşımına salınmaktadır. Folikül uyarıcı hormon, ayrıca ergenlik dönemi gelişiminde de doğrudan rol oynamaktadır. Kadınlarda yumurtalıkların işlevlerini doğru yapması adına oldukça gerekli olan FSH, erkekler içinse sperm üretimini uyarmak adına testislerin sertoli hücrelerine etki etmektedir.

Testis büyümesini uyaran ve normal sperm hücrelerinin oluşturulmasına yardımcı olan bu hormon, serbest bırakılmaya hazır olana kadar sperm hücrelerini korumakta ve ayrıca, erkek doğurganlığında hayati bir rol oynayan proteinin üretilmesine de yardımcı olmaktadır. 

Erkeklerde FSH hormonu düşüklüğü ne anlama gelir?

Gebeliği mümkün hale getirecek sağlıklı bir sperm oluşturulabilmesi için gerekli olan faktörlerden biri de doğru FSH seviyelerinin ideal düzeylerde olmasıdır. Folikül uyarıcı bu hormonun erkeklerde düşük seviyelerde seyretmesi ise ergenlik gelişim eksikliği ve azospermiden kaynaklı infertilitenin bir sebebi olarak gösterilebilmektedir. Bununla birlikte FSH hormonunun sınırlı düzeyde düşüklüğü ise sperm azlığı olarak da bilinen oligospermi oluşumuna yol açmaktadır. Bu noktada kişinin çocuk sahibi olma şansı hala vardır. Öte yandan ergenlikten sonra görülmeye başlayan FSH azlığında ise yine benzer şekilde üreme kaybının meydan gelmesi söz konuşurdur.

Bununla beraber FSH hormonu düşüklüğüne neden olan diğer faktörler ise aşağıdakileri içermektedir:

Prolaktin yüksekliği,

Orak hücreli anemi,

Yeme bozuklukları ve obezite,

Böbrek üstü tümörü ve buna bağlı erken ergenlik,

Kafa travmaları,

Hipofiz bezi ameliyatları veya menenjit,

Yavaş çalışan tiroid bezi,

Bağışıklık sisteminin vücuttaki çeşitli dokulara karşı reaksiyon göstermesiyle oluşan sarkoidoz,

Radyasyon tedavisi,

Konjenital adrenal hiperplazisi.

Erkeklerde FSH hormonu yüksekliği ne demektir?

Bir erkekte görülen yüksek FSH seviyesi, testislerin düzgün çalışmadığına işaret etmektedir. Bunun nedenleri arasında ise sıklıkla testislerin hasar görmesi yer almaktadır. Bu hasar özellikle aşırı alkol tüketimi, radyasyon tedavisi veya travmaya bağlı meydana gelebilmektedir. Bunların yanı sıra genetik problemler, ilerleyen yaş, HIV/AIDS pozitif olmak, Klinefelter sendromu, kullanılan bazı ilaçlar ve hormonal bozukluklar da FSH seviyelerinin yükselmesine neden olabilmektedir.

Folikül uyarıcı hormon (FSH) seviyeleri testi nedir?

Bu test, kandaki folikül uyarıcı hormon seviyesini ölçmektedir. Testin erkeklerde uygulanma amacı ise şu amaçları içermektedir:

Kısırlığın nedenini bulmak,

Düşük sperm sayısının sebebini tespit etmek,

Testislerde bir sorun olup olmadığını öğrenmek,

Erkek çocuklarında ise erken veya gecikmiş ergenliğin tanısını koyabilmek.

Anormal FSH seviyeleri erkeklerde nasıl tedavi edilir?

FSH ile ilgili erkek doğurganlık sorunlarının tedavisi, sorunun kaynağına bağlıdır. Genel olarak anormal FSH seviyelerinde, sorunun nedenini belirlemek adına birçok farklı testin yapılması gerekmektedir. Buna göre yüksek FSH seviyeleri bulunan erkek hastalarda genellikle ilk adımda testosteron seviyesinin yükseltilmesi ile başlanmaktadır. Bu sayede halihazırdaki düşük doğurganlık oranının önüne geçilebilmekte ve kişinin çocuk sahibi olma olasılığı yükseltilebilmektedir. Diğer durumlarda ise anormal FSH düzeylerinin altında yatan nedeni tedavi etmek sorunu düzeltecektir. Bu mümkün değilse, hamileliği elde etmeye yardımcı olmak için tüp bebek yöntemi gibi yardımcı üreme metotlarından da yararlanılabilir.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

VÜCUDUNUZU YAZA HAZIRLAMAK İÇİN EN İDEAL ZAMANLAR

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0